Beschrijving

De Quitipla

De Quitipla is van Venezolaanse oorsprong, meer bepaald uit de Mirandinlanden van Venezuela.

De quitipla werd voornamelijk gebruikt voor dansen en rituelen. Het heeft deze functie nog steeds, maar wordt ook gebruikt in zeer feestelijke shows of gewoon als begeleidend instrument.

Het instrument is gemaakt van een eenvoudig bamboe riet, hol aan de ene kant en gedicht door de natuurlijke knoop aan de andere kant. Om een ritme te maken, slaat men op de grond aan de kant van de knoop en slaat met de vlakke hand op de holle kant. De ritmes worden gespeeld met verschillende quitiplas; één per persoon, één ritme met zijn variaties en één persoon met twee quitiplas die de ritmische basis handhaven.

De Cajon

Symbolisch instrument van de Peruaanse zwarte gemeenschap.

Zoals vele andere Latijns-Amerikaanse percussie-instrumenten is de cajon een substituut voor de Afrikaanse trommels die verboden waren voor de slaven die naar de "Nieuwe Wereld" werden gebracht. De eerste Cajons waren houten containers die werden gebruikt voor het plukken van fruit, of als vrachtkisten in de ruimen van slavenschepen.

"Zijne Majesteit El Cajon", zoals de Peruaanse schrijver Nicomedes Santa Cruz placht te zeggen, werd geboren in de 14e eeuw.

De Cajita

Van Peruaanse oorsprong, werd ooit gebruikt om fondsen te werven in kerken.

Later, bij gebrek aan instrumenten, gebruikten Afro-Peruaanse muzikanten het als percussie-instrument om traditionele dansen en muziek te begeleiden, bijvoorbeeld "El son de los Diablos".

De Pandeiro

Hoewel het lijkt op een eenvoudige tamboerijn met cymbalettes, is de pandeiro een instrument met een zeer rijk geluid dat terug te vinden is in verschillende Braziliaanse muziekstijlen, van de samba van Rio tot de traditionele ritmes van het noordoosten. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt in andere moderne muziekvormen zoals rock, funk en pop.

Caxixis

De caxixi, een idiofooninstrument van Afro-Braziliaanse oorsprong, bestaat uit een kleine mand met een kalebasbodem en gevuld met zaden. Ze worden in paren bespeeld, één in elke hand, en produceren een zacht geluid aan de kant van de mand en een scherper, sterker geluid aan de kant van de kalebas. Oorspronkelijk werd in Brazilië de kleine caxixi gebruikt naast de berimbau. Later hebben de Braziliaanse musici Airto Moreira en Nana Vasconcelos het als volwaardig percussie-instrument opgenomen.

De bombo Legüero

De bombo Legüero is het belangrijkste instrument in de Argentijnse folklore. Uit de familie van de membranofoons produceert de bombo een diep en krachtig geluid dat op grote afstand te horen is, vandaar het woord legüero-legüas dat lengte betekent.

De inheemse bombo, die sterk verschilt van de huidige bombo legüero, verscheen oorspronkelijk, zoals de meeste percussie-instrumenten, uit sociale noodzaak, muzikale expressie of ter begeleiding van religieuze rituelen. Tegenwoordig wordt het in verschillende muziekstijlen gespeeld en soms geïntegreerd als drumelement.

De boleadoras

Ongeveer 70 jaar geleden verwerkte een Argentijnse danser, Santiago Ayala, bijgenaamd "El Chucaro", de boleadoras, een jachtinstrument met ballen die tot 300 gram wegen en drie darmsnaren, als percussie-instrument, dat nog steeds een traditionele Argentijnse dans, de malambo, begeleidt.

Naarmate deze discipline evolueerde, werden de boleadoras omgevormd en worden ze gedanst met twee afzonderlijke snaren met nylon ballen van niet meer dan eenentwintig gram; in een draaiende beweging worden ze afwisselend met de zapateo (voetstoten in flamencostijl) op de grond geslagen.

Niveau

De cursus staat open voor alle niveaus en er is voor elk wat wils.

De studenten van de percussiecursus krijgen de mogelijkheid om één uur per dag ritme en beweging te volgen met Patricia ... en voor de onverschrokkenen met het boleadoras instrument...

Bombo & boleadoras studenten krijgen de kans om een uur per dag percussie te volgen met Osvaldo

Informatie

https://youtu.be/7K2vCrcerYA

Nog vragen ?

Als u vragen heeft, raadpleeg dan de praktische informatie !

Om in te schrijven , gelieve dit formulier in te vullen.

Als je meerdere mensen met hetzelfde e-mailadres wilt aanmelden, vul dan via dit veld een andere naam per adres in.
L'internat pour cette période n'est plus disponible.
Gelieve een verantwoordelijke aan te duiden indien de stagiair een minderjarige is (naam, voornaam, gsmnummer)
Door uw registratieverzoek in te dienen, gaat u ermee akkoord dat de ingevoerde informatie alleen door ons wordt gebruikt voor verwerking door AKDT. U kunt op elk moment via een eenvoudige e-mail naar contact@akdt.be het recht hebben op inzage of wijziging van uw aan AKDT meegedeelde gegevens. Door me in te schrijven voor deze stage ga ik ook akkoord met de Algemene voorwaarden